Setmanari digital i cultural

Dilluns, 30 gener 2023

Quan la mort dansa pels carrers de Verges

|

Més notícies

- Publicitat -
Xavier Pi | ACN
Milers de persones omplen la població del Baix Empordà per veure una de les processons amb més història

962081

La dalla que sega la vida, la bandera amb la inscripció ‘Nemini Parco’ (No perdono ningú), la cendra i el rellotge sense busques que marca el pas inexorable del temps. Al so tètric d’un tabal, la Mort ha tornat a dansar aquesta matinada pels carrers de Verges (Baix Empordà). La població s’ha quedat petita un altre cop per als milers de persones que s’hi han apropat a veure una de les processons amb més història de Catalunya. Torxes i cargols plens d’oli han il·luminat el pas dels armats, les vestes, Jesucrist amb la creu i -l’atractiu innegable- els cinc esquelets que dansen. Abans, a les deu, la plaça Major ha acollit un any més la representació de les principals escenes de la Passió de Crist.
Verges s’ha convertit un any més en l’epicentre del Dijous Sant a les comarques gironines. El municipi del Baix Empordà acull una de les processons que mouen més gent, i que l’han convertida en una joia única de la cultura popular. La Via Dolorosa comença a caminar a mitjanit pels carrers del poble i, al costat dels armats, les vestes, els passos i Jesucrist amb la creu, compta amb un singular atractiu: la Dansa de la Mort.

- Publicidad -

“Els seus orígens es remunten a l’Edat Mitjana, en un moment en què la pesta negra assolava Europa; aleshores van sorgir moltes danses macabres com la de Verges, però aquesta és l’única que ha perdurat fins a dia d’avui”, explica el president de l’Associació de la Processó, Tono Casabó. A la dansa, cinc esquelets disposats en forma de creu dansen al so d’un tabal. Els segueixen quatre personatges més (vestits amb túniques) que il·luminen el quadre amb torxes i li aporten l’aire tètric que hi dóna sentit.

Tots els elements que revesteixen la dansa recorden el pas inexorable del temps i el destí que espera als humans. El cos principal de la Dansa de la Mort el formen cinc esquelets (dos adults i tres nens). Un dels dos primers porta la dalla que sega la vida; l’altre, una bandera amb la frase llatina ‘Nemini Parco’ (No perdono ningú).

- Publicidad -

Dos dels tres nens duen platets amb cendra, que recorden el destí que espera al cos i a la carn. Per últim, el tercer ensenya un rellotge sense broques, símbol que la Mort sempre arriba i que el temps és caduc. El conjunt el completa el seguici lúgubre i un altre esquelet que enarbora un estendard on hi ha dibuixades una bandera i dues tíbies que acompanyen la frase ‘Lo temps és breu’.

Un poble bolcat en la Passió

Tono Casabó explica que la Dansa de la Mort, sense cap mena de dubte, és “l’estrella” de tots els actes que viu Verges el Dijous Sant. Uns actes -desfilada de Manages, representació de la Passió- que congreguen milers de persones al municipi.

- Advertisement -

A les cinc de la tarda, els carrers de Verges acullen la desfilada de romans. Durant dues hores, la milícia de Manages va a buscar les imatges que s’han engalanat a diferents punts del municipi i les acompanyen en formació fins a l’església, on s’exposen fins a mitjanit, moment en què s’integren dins la Via Dolorosa (la processó).

Abans d’això, a les deu de la nit, el protagonisme es trasllada a la plaça Major. Allà, un any més, els veïns de Verges representen els darrers dies de la vida de Jesús. L’espectacle -que és de pagament- repassa escenes com l’entrada triomfal a Jerusalem, la Samaritana, el Sant Sopar, el Sanedrí o l’Hort de Getsemaní.

“La Dansa de la Mort també en forma part, just després que Judes traeixi Jesús i el vengui per trenta monedes, i abans que Crist resi amb els seus deixebles a l’hort de Getsemaní”, concreta Casabó. Verges prepara durant setmanes la representació, on hi participen fins a 400 veïns del municipi (que no són actors professionals).

Durant tres anys, el cantautor Lluís Llach (fill predilecte de Verges) va dirigir la representació. Des del 2012, però, va deixar aquesta primera línia, tot i que continua involucrat i forma part de l’equip de direcció de la Passió. El pressupost de la representació és d’uns 50.000 euros.

- Publicitat -