Dijous, 24 setembre 2020

Publireportatge

«Què mengem avui?», una exposició que ens acosta als aspectes antropològics de l’alimentació

Tothom vol menjar cada dia, però com és que tots ho fem diferent? Amb aquesta pregunta, la cuinera Ada Parellada i l’antropòloga Agnès Villamor, comissàries de l’exposició «Què mengem avui?», ens conviden a reflexionar sobre els nostres hàbits alimentaris, entenent que no només ens afecten l’organisme, sinó també l’entorn on vivim i el mateix planeta. Així doncs, aquesta mostra coproduïda pel Museu de Ciències Naturals de Granollers i l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, aborda els aspectes culturals de l’alimentació, sense oblidar els aspectes naturals i mediambientals de l’acte de menjar, i respon a la qüestió de per què mengem el que mengem, tot analitzant els efectes del que triem per menjar, més enllà del plat o de satisfer la gana del moment. Inaugurada el mes de juny passat, podeu veure-la al Museu de Ciències Naturals de Granollers fins al 28 febrer de 2021 i, posteriorment, començarà una itinerància que la durà a diversos equipaments de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.

Per a les comissàries, la tria del que mengem no és casual, sinó el resultat d’un cúmul de factors personals i mediambientals que van sedimentant en la nostra memòria, allò que anomenem «cultura». Menjar és un fet sovint poc reflexionat, donada la seva quotidianitat. Amb el seu discurs museològic, l’exposició demostra que el que mengem és resultat del que tenim a l’abast, del que ens han explicat que és bo i dolent, del que sabem preparar… El que triem per menjar té efectes més enllà del plat o de satisfer la gana del moment. Té efectes en tota la nostra vida i la vida del que ens envolta. Els aliments comencen al camp i acaben en el record, passant pels fogons.

Ada Parellada, comissària de l’exposició «Què mengem avui?»

La mostra s’estructura en nou àmbits diferenciats, que aborden aspectes relatius a la cultura i a la relació amb la natura. Amb una museografia que reprodueix l’entorn d’una llar, on cada àmbit és una estança a la qual s’atorga una significació, es pretén que els visitants visquin de manera propera i entenedora els continguts teòrics. A més, l’exposició, que va dirigida a un públic familiar, està acompanyada d’activitats diverses com tallers, xerrades, mostres de cuina, gestió de malbaratament alimentari, etc., que s’aniran concretant en funció de l’evolució de la situació sanitària. Trobareu més informació actualitzada de l’exposició «Què mengem avui?» als webs http://www.museugranollersciencies.org/ca/ i https://museuslocals.diba.cat/.

Escenes de l’exposició «Què mengem avui?» al Museu de Ciències Naturals de Granollers. Crèdits: Oficina de Patrimoni Cultural / Diputació de Barcelona

Segueix-nos a les xarxes socials: