Dijous, 2 desembre 2021

LLIBRES

Retiren la demanda contra el Ball de Diables de Sitges pels ‘versots’ satírics

|

25.02.2015 ACN
El demandant atura la causa vers l’entitat després que l’Ajuntament demanés formar part del procés com a co responsable de la Festa Major
Gemma Sánchez | Sitges

[dropcap]L[/dropcap]’arquitecte que havia demandat el Ball de Diables de l’Agrupació de Balls Populars de Sitges per un delicte d’injúries pel contingut d’uns ‘versots’ satírics ha retirat la denúncia contra l’entitat. El demandant, Ramon Artigas, ha aturat el procés després que l’Ajuntament de Sitges hagués fet els tràmits per personar-se en el cas, com a coresponsable de la Festa Major on s’havien pronunciat els versos. Segons el govern municipal, Artigas ha comprès que els organitzadors de l’acte no es poden responsabilitzar de les paraules pronunciades, que eren improvisades pel personatge de Llucifer. El demandant sí que manté, però, la denúncia contra aquesta persona, amb la qual també té un litigi familiar.
El regidor de Festes, Magí Almirall considera que el fet que l’alcalde signés un decret per a què l’executiu es personés en la causa ha fet adonar al demandant que “el que feia l’Agrupació no era el que volia dur a judici”, sinó que l’arrel del problema eren les acusacions personals que Llucifer feia en els versos. Tenint en compte que el passat dilluns es va ratificar el decret de l’alcalde al Ple municipal, Almirall ha dit que les negociacions per aturar la causa s’havien fet anteriorment però que el demandant no va retirar la denúncia fins aquest dimarts.

Respecte el contingut dels versos, Xavier Salmerón, President de l’Agrupació de Balls Populars de Sitges, ha explicat que la demanda és estrictament sobre les rèpliques que pronunciava el personatge de Llucifer, qui introduïa qüestions familiars contra Ramon Artigas. Salmerón ha remarcat que “la tradició a Sitges diu que les seves respostes són espontànies” i ha afegit que la colla de diables tampoc sap quines seran les rèpliques que donarà als versos. Per això considera que ara la causa, un cop retirada la demanda contra l’entitat, queda reduïda a un àmbit totalment personal.

El President de l’entitat s’ha mostrat feliç per l’acord assolit amb el demandant, que tant sols comporta assumir les despeses judicials dels dos anys en què el procés ha estat obert -en el cas de l’Agrupació són 1.350 euros-. Segons Salmerón, aquesta demanda hagués pogut acabar “fent mal a la festa”. A partir d’ara, el president de l’Agrupació considera que és la persona que feia de Llucifer qui ha d’utilitzar els seus “arguments i mecanismes” per a demostrar si allò que va pronunciar durant els versos era cert. Mentrestant, no ha aclarit si aquesta persona seguirà representant el personatge de Llucifer a la propera Festa Major.

L’origen del conflicte

El procés que continua ara té l’arrel en les respostes de Llucifer als versos de Festa Major dels anys 2009 a 2012. El demandant, Ramon Artigas, va denunciar que s’havia sentit ofès pel contingut de les paraules d’aquest personatge, que al mateix temps és el seu nebot. En un dels versos detonants de la demanda, Llucifer fa sàtira d’una qüestió familiar relacionada amb la professió d’Artigas, que és arquitecte. Segons el demandant, aquesta mofa li va suposar perjudicis professionals i personals.

951748
El regidor de festes de Sitges Magí Almirall compareix als mitjans al costat de Xavier Salmerón, president de l’Agrupació de Balls Populars

Publicitat