Dilluns, 18 octubre 2021

LLIBRES

Solidaritat i gastronomia, protagonistes del 35è Aplec del Caragol de Lleida

|

14.05.2014 09:45h ACN
El periodista Jordi Basté serà enguany el pregoner de la festa, que distingirà la família del pilot Marc Márquez amb el premi Caragol Bover

[dropcap]L[/dropcap]a 35a edició de l’Aplec del Caragol, que se celebrarà a Lleida els dies 23, 24 i 25 de maig, potenciarà el vessant més solidari dels collistes amb diverses iniciatives dirigides a col·laborar amb entitats i organitzacions no guvernamentals. El pregó inaugural anirà enguany a càrrec del periodista Jordi Basté, mentre els premis Caragol Bover i Caragol Llimac, amb què l’organització reconeix anualment persones o institucions en positiu i de forma negativa, seran per a la família Márquez-Alentà i per a la UEFA, respectivament. La festa, durant la qual es calcula que es consumeixen unes dotze tones de caragols, aplega uns 12.000 collistes repartits en el centenar de colles participants.

A la iniciativa de la polsera solidària endegada ja l’any passat -els diners de la qual es detinen a projectes locals de Creu Roja i Càritas- se suma enguany la Xapa del Postureig Lleida, creada expressament per a l’Aplec i que es pot adquirir per 2 euros, el mateix preu que la polsera (si s’adquireixen ambdues juntes costen 3 euros), segons ha explicat aquest dimarts el vicepresident de la Federació de Colles de l’Aplec del Caragol (Fecoll), Ferran Perdrix, durant la roda de premsa de presentació de l’edició del 2014.

La Fecoll ha escollit enguany, d’entre les moltes ONGs que ho han sol·licitar, col·laborar amb la Fundació Vicente Ferrer (FVF).  Així, els diners recaptats amb la venda de caragols de roba que tindrà lloc durant la festa, serviran per a la construcció d’una casa per a famílies sense recursos a l’Índia que portarà el nom d’Aplec del Caragol. La delegació a Lleida de la FVF aprofitarà la festa per donar a conèixer la seva tasca.

Setmana Cultural de l’Aplec

El pregó inaugural del 35è Aplec del Caragol anirà a càrrec del periodista i director del programa ‘El Món a RAC1’, Jordi Basté. Els premis Caragol Bover i Caragol Llimac, amb què la Fecoll reconeix anualment persones o institucions en positiu i de forma negativa, respectivament.

El primer ha estat atorgat enguany a la família Márquez-Alentà, del pilot cerverí de MotoGP Marc Màrquez, “per la seva imatge d’unitat familiar i la seva constant promoció de les terres de Lleida i la seva gastronomia, en especial els caragols, ja que fan menció sovint que en mengen i intenten sempre que poden donar-los a conèixer internacionalment”. El premi Caragol Llimac és enguany per la UEFA “pel fet de col·locar la disputa de la final de la Champions League 2014 el dissabte 24 de maig”, coincidint amb la celebració de l’Aplec del Caragol de Lleida.

Pack de l’Aplec

La Fecoll, seguint en la seva línia d’afavorir la integració dels turistes a la festa, potencia un any més el ‘Pack del visitant’ que dóna accés a l’interior de tres colles diferents -amb una consumició a cada colla- per poder conèixer la festa des de dins. A més, el pack inclou samarreta, barret, mocador i tastet de caragols al restaurant de l’Aplec ‘Lo Tast’, situat al Pavelló de Vidre. Segons l’organització, fins al moment el ritme de reserves és “força bo”, ja que més d’un centenar de persones ja ha reservat el pack del visitant.

Altrament, el restaurant ‘Lo Tast’ permetrà a turistes i visitants participar més activament de la festa i menjar caragols dins el recinte de l’Aplec amb un menú per a adults de 18 euros, un menú infantil de 12 euros i el tastet de caragols a 7 euros.

Aplec sostenible

L’Aplec del Caragol 2014, seguint la política de sostenibilitat endegada fa anys per la Fecoll, acollirà aquesta edició una prova pilot a través de l’ús de nous contenidors de vidre que, en cas d’èxit, es podria ampliar a la capital del Segrià. A més, enguany s’ampliarà la recollida selectiva de les colles.

883204
L’organització de l’Aplec del Cargol mostra el cartell de la 35 edició

L’Aplec del Caragol aplega uns 12.000 collistes repartits en el centenar de colles participants. La Fecoll calcula que durant els tres dies que dura la festa es consumeixen unes dotze tones de caragols.

Publicitat