Setmanari digital i cultural

Dilluns, 30 gener 2023

Tàrrega ja ho té tot a punt per a la 33a edició de la Fira del Teatre al Carrer

|

Més notícies

- Publicitat -
La companyia Nats Nus serà l’encarregada de donar el tret de sortida amb l’espectacle inaugural ‘Transforma-T’ sota la direcció de Toni Mira
Oriol Bosch | Tàrrega

[dropcap]L[/dropcap]a capital de l’Urgell ja ho té tot a punt a tant sols unes hores per donar el tret de sortida oficial a la 33a Fira del Teatre al Carrer, FiraTàrrega 2013. La companyia Nats Nus s’encarrega de l’espectacle inaugural, ‘Transforma-T’, una proposta de dansa aèria dirigida per Toni Mira que es desenvoluparà com ve sent costum en els darrers anys a la plaça de l’Hort del Barceloní. Des de l’organització es destaca que la fira és la ”punta d’un iceberg” d’un projecte que dura tot l’any. Una de les novetats que permet aquesta activitat amb continuïtat anual seran els treballs dels alumnes del Màster de FiraTàrrega que es podran veure per primer cop a la fira.
”Ho tenim tot a punt, la maquinària està engegada, tenim tots els actors aquí, els regidors i els escenaris estan preparats”. Així defineix les hores prèvies a la inauguració oficial de la 33a edició de FiraTàrrega el seu director artístic, Jordi Duran. En aquest sentit, assegura que ja es troben a la capital de l’Urgell les 78 companyies que des d’aquest dijous fins diumenge actuaran en els 25 espais diferents que hi ha repartits per la ciutat. Es tracta de teatres però sobretot espais públics com places, carrers i avingudes. Enguany, a més a més, hi ha alguns ‘‘racons no tant coneguts, tant pels targarins com pels visitants de fora”, destaca Duran.

L’activitat és frenètica als diferents espais on es desenvolupa la fira, amb tècnics i operaris que ultimen el muntatge dels escenaris i el cablejat del so i la il·luminació, actors que aprofiten el primer contacte amb la zona per assajar moviments, però també membres de la brigada municipal que s’ocupen d’ordenar els espais perquè els prop de 150.000 visitants que s’esperen puguin circular amb comoditat pels carrers i places.

- Publicidad -

Segons Duran però, aquests quatre dies només són ”la punta d’un iceberg” d’un projecte que dura tot l’any, amb activitats formatives com la primera edició del Màster de Creació en Arts de Carrer, o les residències creatives de grups de teatre, enguany amb un total de 12, que han pogut assajar les seves creacions durant diferents mesos de l’any i provar-les davant del públic en assajos oberts.

En aquest sentit, una de les novetats de l’edició d’enguany de FiraTàrrega serà la presentació, per primera vegada, del treball dels alumnes del màster. En concret seran dos propostes: ‘Report Disort‘, una peça de ràdio teatre dirigit pel director britànic Paul Long, i una peça titulada ‘Fantasia de Obreros‘ del director xilè Ignacio Churra, que es podrà veure a la plaça Major. Segons Duran, aquest és el millor ”màrqueting” per explicar el que ha estat aquest màster que no es tornarà a fer fins al 2015 perquè té caràcter bianual.

- Publicidad -

El país convidat de l’edició d’enguany és Mèxic i això es traduirà amb la representació de l’obra ‘Carnada‘, de la Companyia Nacional de Teatre de Mèxic. El director d’escena d’aquesta proposta, Richard Biqueira, explica que l’obra tracta una tragèdia contemporània on un pare reparteix el seu ”regne”, als seus fills. Aquest regne és tant sols un cotxe, i amb això es vol reflectir que abans s’heretaven grans propietats i cases i ara tant sols coses com un cotxe.

Biqueira, que juntament amb els membres de la companyia ja passejava pels carrers de Tàrrega aquest dimecres a la tarda preparant els darrers detalls de la producció, ha valorat la importància a nivell europeu d’un festival com FiraTàrrega, la qual cosa ”ens fa tenir una responsabilitat gran com a representants del nostre país”.

- Advertisement -

 822234

- Publicitat -