Setmanari digital i cultural

Dilluns, 30 gener 2023

Contingut ofert per la Diputació de Barcelona

Temps per a exposicions

|

Com s’estiuejava abans del boom del turisme? A què jugaven els nostres avantpassats de l’antiguitat i de l’Edat Mitjana? Hi ha relació entre l’alimentació, la salut, el medi ambient i la cultura? Quin paper han jugat les mans en l’art i quina ha estat la nostra relació tàctil amb el món? Les respostes a aquestes preguntes les trobareu a les quatre exposicions itinerants de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona que actualment podeu veure ben a prop de casa vostra, ja sigui durant aquest pont de desembre o a les vacances de Nadal.

«Estiueig de proximitat, 1850-1950»

Guardonada recentment per l’Associació de Museòlegs de Catalunya com a millor exposició temporal, «Estiueig de proximitat, 1850-1950» es centra en l’origen i el llegat del primer turisme a la província de Barcelona i la podeu visitar a la Sala d’exposicions de l’Ajuntament Vell de Calella fins a l’11 de desembre de 2022, i al Museu Palau Mercader de Cornellà de Llobregat, del 18 de desembre de 2022 al 26 de febrer de 2023.

Organitzada i produïda per l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, el Museu d’Arenys de Mar i el Museu Municipal de Nàutica del Masnou, està concebuda a partir dels treballs de recerca del seu comissari, el professor d’Història Contemporània de la Universitat de Girona Joaquim Maria Puigvert, en l’àmbit de la salut i l’estiueig, i de la recerca realitzada a les col·leccions dels museus de la Xarxa de Museus Locals i als fons fotogràfics de la Xarxa d’Arxius Municipals.

L’exposició ofereix al visitant una panoràmica del fenomen social de l’estiueig de les classes benestants als voltants de la ciutat de Barcelona, en un radi no superior a 50 km, durant el període que va del 1850 al 1950. Es descriu qui eren els estiuejants, com es desplaçaven, on vivien, què buscaven i com socialitzaven, amb l’objectiu final d’aconseguir una reflexió sobre el present i el futur del seu llegat patrimonial, del qual encara en són testimoni les ciutats-jardí, les torres, els jardins, les fonts, els balnearis, els casinos i els antics hotels. La visita es completa amb els vídeos del programa d’accessibilitat La Mirada Tàctil i amb un catàleg, que podeu adquirir a la Llibreria de la Diputació.

L’exposició «Estiueig de proximitat, 1850-1950», ara a la Sala d’exposicions de l’Ajuntament Vell de Calella i a partir del 18 de desembre, al Museu Palau Mercader de Cornellà / Diputació de Barcelona

«Caput aut navis. A cara o creu»

Si voleu fer un recorregut pels diferents jocs que ens acompanyen des dels temps dels ibers i dels romans fins a l’època medieval, «Caput aut navis» és la vostra exposició. L’expressió llatina que li dona nom vol dir “a cara o creu”, i era un dels jocs més populars a l’antiguitat, que ha perviscut fins als nostres dies.

Peces de fireta dels ibers que trobareu exposades a «Caput aut navis» / Diputació de Barcelona

Produïda pel Museu de Granollers i adaptada per a la itinerància per l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, la mostra proposa un recorregut estructurat en sis àmbits que evidencien la seva importància social més enllà del món de la infància. A través de 72 peces del fons arqueològic del Museu de Granollers i sota el comissariat de Marc Guàrdia, se’ns convida a fer un passeig per l’univers del joc en temps antics i contemplar peces de petit format, que normalment reposen en caixes als magatzems. Aquesta exposició, que podeu veure al Museu de l’Estampació de Premià de Mar fins al 15 de gener de 2023, consta també dels vídeos del programa d’accessibilitat La Mirada Tàctil.

L’exposició «Caput aut navis», ara al Museu de l’Estampació de Premià de Mar / Diputació de Barcelona

«Què mengem avui?»

Comissariada per la cuinera Ada Parellada i l’antropòloga Agnès Villamor, sota la coordinació de Carles Flaquer, biòleg del Museu de Ciències Naturals de Granollers, l’exposició «Què mengem avui?» aborda els aspectes culturals de l’alimentació sense oblidar els aspectes naturals i mediambientals de l’acte de menjar. L’exposició vol donar resposta a la pregunta “per què mengem el què mengem?”.

La cuinera Ada Parellada és la comissària de l’exposició «Què mengem avui?»/ Diputació de Barcelona

Per als responsables de la mostra allò que mengem és una pràctica que integra natura i cultura, creant un univers simbòlic i uns valors culturals. L’exposició, que incorpora així la dimensió antropològica al fet alimentari, s’estructura en nou àmbits diferenciats relatius a aspectes de la cultura i a la relació amb la natura. Aquesta concepció es representa dins una llar, on cada àmbit correspon a una estança a la qual s’ha atorgat un significat. Podeu visitar l’exposició al Centre d’Interpretació El Camp de les Lloses de Tona fins al 19 de març de 2023, i podeu enriquir la vostra visita amb els vídeos d’accessibilitat de La Mirada Tàctil i amb el catàleg-receptari que trobareu a la Llibreria de la Diputació.

L’exposició «Què mengem avui?», ara al Centre d’Interpretació El Camp de les Lloses de Tona / Diputació de Barcelona

«Història de les mans»

El Centre d’Art Contemporani La Sala de Vilanova i la Geltrú acull fins al 8 de gener de 2023 la darrera proposta del Programa d’Arts Visuals de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, una mostra comissariada per Alexandra Laudo que revisa la història cultural de les mans i la nostra relació tàctil amb el món, a partir d’un diàleg entre obres d’art contemporani i peces del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

Peces d’art antic del MNAC i peces d’art contemporani dialoguen a l’exposició «Història de les mans» / Diputació de Barcelona

En paraules d’Alexandra Laudo, “les obres reunides ens conviden a pensar sobre les formes de comunicació, coneixement i producció que al llarg dels temps s’han articulat a través del contacte”. Laudo afegeix que “l’exposició també posa atenció a la progressiva evolució, en temps recents, cap a una cultura digital, en què la manualitat conviu amb formes de relació fonamentades en el contacte dactilar i en la mediació de dispositius i pantalles tàctils, les quals mitiguen i transformen la relació física amb els objectes, les persones i altres elements del nostre entorn”. Un seguit de materials audiovisuals accessibles fan extensible l’experiència d’«Història de les mans» a tota la ciutadania.

L’exposició «Història de les mans», ara al Centre d’Art Contemporani La Sala de Vilanova i la Geltrú / Diputació de Barcelona