Setmanari digital i cultural

Dimecres, 31 maig 2023

FESTES I TRADICIONS

Torna el caramel de Dijous Gras, una dolça tradició típica del Carnaval que només es troba a Valls

Les pastisseries locals elaboren una producció continguda d'aquesta singular llaminadura vermella a causa de la covid-19

|

Pastisseries, confiteries i forns de pa de Valls posen a la venda aquests dies el tradicional caramel de Dijous Gras, que només s’elabora i es troba a la capital de l’Alt Camp. És una llaminadura vermella i allargada, feta a base d’aigua, sucre i colorant, típica del Carnaval i dels dies previs a la Quaresma. En compren tant grans com petits, que n’acostumen a dur a l’escola per esmorzar o berenar el dia de Dijous Gras. Però, davant la incertesa de les vendes a causa de la covid-19, pastissers locals han reduït la producció, en més d’un 50%. Entre les dues pastisseries més històriques de la ciutat, amb una llarga pràctica d’aquest singular dolç, n’han elaborat poc més de 5.000 unitats, una xifra més modesta i inferior a altres anys.

“N’anirem fent en funció del que anem venent”, explica a l’ACN Montserrat Santacana, mestressa de la pastisseria Santacana, on enguany elaboren uns 3.000 caramels. El caramel de Dijous Gras és una tradició que es manté any rere any, que no se sap a quan es remunta, ni d’on ve. Roger Vallvè, propietari de la pastisseria Valls, fundada l’any 1901, recorda que ell n’ha vist fer tota la vida, i que el seu rebesavi ja en produïa.

En aquesta pastisseria enguany n’han fet 2.000 i escaig, quan sempre n’elaboraven més de 3.000, és a dir, més d’un 50% menys. Tot i que la fórmula és ben senzilla, elaborar aquest dolç de forma cilíndrica suposa un lent procés artesanal. La mescla calenta s’estén sobre una taula, se’n fan tires llargues i es van tallant trossets -fins a un centenar per tirada. Embolicat amb paper vegetal o cel·lofana, es ven a un preu que ronda l’euro.

El Dijous Llarder o Dijous Gras és el primer dia del Carnaval. I el caramel vermell serveix per donar el tret d’inici a la festivitat. Aquest dijous es considera el dia fort de vendes -dia que els centres escolars proposen a la canalla que en portin-, tot i que ja fa entre dues i tres setmanes que se’n poden comprar. A més, les pastisseries de Valls oferiran aquest dolç dues setmanes més, depenent del ritme de vendes amb la pandèmia.

Publicitat