Setmanari digital i cultural

Dilluns, 5 desembre 2022

FESTES I TRADICIONS

Tortosa relleva el Vendrell com a Capital de la Cultura Catalana reivindicant tradició i modernitat

L'Ajuntament ha hagut d'adaptar els actes a la pandèmia però confiar tancar l'any obrint-los a la participació popular

|

La ciutat de Tortosa ha pres el relleu del Vendrell com a Capital de la Cultura Catalana aquest 2021 amb una reivindicació del la modernitat i la tradició de la ciutat. Ho ha fet amb un acte al teatre auditori Felip Pedrell, limitat a poc més de 200 persones, en el qual els grans noms de la cultura i la tradició tortosines del passat han compartit protagonisme amb els creadors i artistes actuals. L’Ajuntament, que va haver d’ajornar la materialització formal del relleu per la pandèmia de la covid-19, ha hagut d’adaptar també tot el programa d’actes durant enguany amb la confiança que la millora de la situació sanitària permeti la participació del públic més endavant.

Justament el dia que es compleixen 180 anys del naixement de l’eminent musicòleg i compositor tortosí, Felip Pedrell, Tortosa es converteix en la divuitena Capital de la Cultura Catalana. Així ho ha recordat l’alcaldessa de la ciutat, Meritxell Roigé, en els parlaments que han precedit les actuacions.

Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries han estat els encarregats de composar i interpretar ‘Tortosa’, l’himne de la capitalitat cultural. Un tema que, cap al final de l’acte també ha estat reinterpretat amb arranjaments de rumba.

L’acte, però, ha volgut posar també en valor els grans noms històrics de la cultura tortosina, amb interpretacions de peces del mateix Pedrell –una d’inèdita- i del mestre Joan Monclús, a càrrec de la formació Accent Ensemble.

També han estat presents els textos del folklroista Joan Moreira, que han recuperat des de l’escola municipal de Teatre així com un espectacle de dansa i creacions artístiques amb vídeo.

L’alcaldessa de Tortosa ha reconegut que l’impacte de la pandèmia ha obligat a adaptar a les actuals circumstàncies la programació d’actes prevista per aquest any de capitalitat. “Ens dificulta molt portar a terme el que havíem dissenyat i treballat”, ha admès. Amb tot, s’ha mostrat confiada que durant l’últim tram de l’any la situació millori permetent la participació popular als actes culturals “al carrer i a tots els espais de la ciutat”.

Per la seva banda, l’organitzador de la Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, ha remarcat que durant aquest 2021 “tot allò que passi a Tortosa tindrà un relleu mediàtic especial” no només en l’àmbit dels Països Catalans sinó més enllà i ha lloat l’esforç per poder mantenir la programació amb la “major normalitat possible”.

A l’acte, en el qual també ha participat el secretari general de Cultura, Lluís Baulenas, qui ha fet una crida a “fer nostra” la cultura tortosina i ha reconegut la gran afectació del sector per les restriccions derivades de la pandèmia.

Publicitat