Setmanari digital i cultural

Divendres, 31 març 2023

EXPOSICIONS

Una exposició al Born CCM mostra el vessant “més íntim” del cineasta Federico Fellini

Inclou més de 80 fotografies, cartells originals, guions, contractes, vestuari i més de 50 il·lustracions

|

El Born CCM acull l’exposició ‘El centenari. Fellini al món’ dedicada al cineasta italià Federico Fellini i que està coorganitzada amb l’Institut Italià de Cultura a Barcelona. En declaracions a l’ACN, el director de Memòria, Història i Patrimoni de l’ICUB , Carles Vicente, ha dit que l’exposició retrata un Fellini diferent al de la clàssica mostra dedicada a la seva filmografia perquè, en aquest cas, presenta un Federico Fellini “més íntim”. L’exposició, que es podrà visitar des de divendres fins al 9 de gener de 2022, inclou més de 80 fotografies dels rodatges i de la vida privada del cineasta, cartells originals, cartelleres, guions, contractes, cartes, atrezzo, vestuari i descobreix la seva faceta de dibuixant amb més de 50 dibuixos.
L’exposició ‘El centenari. Fellini al món’ ret homenatge al director de cinema en el centenari del seu naixement (1920-2022) i està comissariada per Vicenzo Mollica, Alessandro Nicosia i Francesca Fabbri Fellini. Aquesta mostra itinerant s’ha pogut veure abans a Moscou, Sao Paulo, Vílnius, Tirana, Ljubljana, Sant Petersburg, Buenos Aires i Kíev.

El director de Memòria, Història i Patrimoni de l’ICUB ha destacat la importància de poder presentar la mostra a Barcelona: “Fellini no deixa de ser memòria cultural europea de la segona meitat del segle XX i encaixava perfectament fer l’exposició al Born”, ha assegurat. “Estem mostrant una persona d’una talla intel·lectual importantíssima i que forma part de la memòria cultural d’Europa”, ha afegit.

Vicente ha destacat de l’exposició, que es pot visitar amb accés lliure, les fotografies, algunes fetes pel mateix Fellini i altres de la seva infantesa; altres elements com entrevistes, vestuaris fets servir a ‘Casanova’ i la seva faceta com a dibuixant amb més de 50 il·lustracions, la majoria dels quals són caricatures dels seus personatges.

També es dedica un apartat al còmic, que va arribar a considerar, com ha destacat el Born CCM, una expressió artísticament més pura que la del cinema. I es presenta una sèrie de dibuixos que Fellini va fer entre 1991 i 1992 denominada ‘Erotomaquia’ o ‘Battaglia d’Amore’, que representa l’arquetípic combat entre l’home i la dona segons la irònica visió del cineasta.

- Advertisement -

Per la seva part, la coordinadora internacional de l’exposició sobre Fellini, Mariana Scaramella, ha destacat alguns dels elements de la mostra com el seu vessant com a dissenyador, imatges del seu film amb fotos d’escena i documents que testimonien la història d’algunes de les seves pel·lícules com una carta de l’Acció Catòlica de Gènova que contestava ‘La dolce vita’.

En declaracions a l’ACN, Scaramella ha fet èmfasi en què el cineasta és molt estimat a tot el món i així ho han comprovat, ha remarcat, en les ciutats on ha fet estada l’exposició.

Activitats

En paral·lel a l’exposició, s’ha organitzat un programa d’activitats que inclou un cicle de concerts en homenatge a Nino Rota, el compositor que va col·laborar amb Fellini, una xerrada sobre la influència de Dante Alighieri en el cineasta, coincidint amb el 700 aniversari de la seva mort, i una proposta per reflexionar sobre els estereotips de gènere a partir de la seva obra, entre d’altres.

Publicitat