El Born CCM acull l’exposició ‘El centenari. Fellini al món’ dedicada al cineasta italià Federico Fellini i que està coorganitzada amb l’Institut Italià de Cultura a Barcelona. En declaracions a l’ACN, el director de Memòria, Història i Patrimoni de l’ICUB , Carles Vicente, ha dit que l’exposició retrata un Fellini diferent al de la clàssica mostra dedicada a la seva filmografia perquè, en aquest cas, presenta un Federico Fellini “més íntim”. L’exposició, que es podrà visitar des de divendres fins al 9 de gener de 2022, inclou més de 80 fotografies dels rodatges i de la vida privada del cineasta, cartells originals, cartelleres, guions, contractes, cartes, atrezzo, vestuari i descobreix la seva faceta de dibuixant amb més de 50 dibuixos.
L’exposició ‘El centenari. Fellini al món’ ret homenatge al director de cinema en el centenari del seu naixement (1920-2022) i està comissariada per Vicenzo Mollica, Alessandro Nicosia i Francesca Fabbri Fellini. Aquesta mostra itinerant s’ha pogut veure abans a Moscou, Sao Paulo, Vílnius, Tirana, Ljubljana, Sant Petersburg, Buenos Aires i Kíev.
El director de Memòria, Història i Patrimoni de l’ICUB ha destacat la importància de poder presentar la mostra a Barcelona: “Fellini no deixa de ser memòria cultural europea de la segona meitat del segle XX i encaixava perfectament fer l’exposició al Born”, ha assegurat. “Estem mostrant una persona d’una talla intel·lectual importantíssima i que forma part de la memòria cultural d’Europa”, ha afegit.
Vicente ha destacat de l’exposició, que es pot visitar amb accés lliure, les fotografies, algunes fetes pel mateix Fellini i altres de la seva infantesa; altres elements com entrevistes, vestuaris fets servir a ‘Casanova’ i la seva faceta com a dibuixant amb més de 50 il·lustracions, la majoria dels quals són caricatures dels seus personatges.
També es dedica un apartat al còmic, que va arribar a considerar, com ha destacat el Born CCM, una expressió artísticament més pura que la del cinema. I es presenta una sèrie de dibuixos que Fellini va fer entre 1991 i 1992 denominada ‘Erotomaquia’ o ‘Battaglia d’Amore’, que representa l’arquetípic combat entre l’home i la dona segons la irònica visió del cineasta.
Per la seva part, la coordinadora internacional de l’exposició sobre Fellini, Mariana Scaramella, ha destacat alguns dels elements de la mostra com el seu vessant com a dissenyador, imatges del seu film amb fotos d’escena i documents que testimonien la història d’algunes de les seves pel·lícules com una carta de l’Acció Catòlica de Gènova que contestava ‘La dolce vita’.
En declaracions a l’ACN, Scaramella ha fet èmfasi en què el cineasta és molt estimat a tot el món i així ho han comprovat, ha remarcat, en les ciutats on ha fet estada l’exposició.
Activitats
En paral·lel a l’exposició, s’ha organitzat un programa d’activitats que inclou un cicle de concerts en homenatge a Nino Rota, el compositor que va col·laborar amb Fellini, una xerrada sobre la influència de Dante Alighieri en el cineasta, coincidint amb el 700 aniversari de la seva mort, i una proposta per reflexionar sobre els estereotips de gènere a partir de la seva obra, entre d’altres.