Setmanari digital i cultural

Dilluns, 30 gener 2023

Contingut ofert per la Diputació de Barcelona

Víctor Borràs Gasch, Premi Frederic Roda 2022 amb «Els ossos de l’irlandès»

Víctor Borràs Gasch, codirector de Teatre Nu, ha rebut el premi de teatre Frederic Roda 2022 pel text «Els ossos de l’irlandès», guardó que atorguen la Diputació de Barcelona i l’Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB) i que està dotat amb 8.000 euros i l’edició del text premiat.

|

«Els ossos de l’irlandès» ha rebut, així, un segon reconeixement en menys de dos mesos, ja que el passat mes d’octubre va ser guardonat amb el Premi Quim Masó del Temporada Alta. Aquests premis faran possible que l’obra es produeixi i sigui una realitat el 2023, quan s’estrenarà al Temporada Alta, dirigida per Xavi Ricard i interpretada per Ivan Benet, Norbert Martínez i Ernest Villegas.

El text premiat explica la història de l’amistat trencada de tres amics que, passats vint anys, en un dia de pluja, veuen com la terra torna a la superfície tot allò que voldrien que seguís enterrat. Segons el jurat, es tracta d’una obra “molt original, ben ambientada i que manté el suspens, donant un gir inesperat al final”. El jurat ha destacat que l’humor negre i les escenes d’acció fan l’obra interessant per atraure el públic jove al teatre.

En rebre el premi, Víctor Borràs ha agraït a l’organització el reconeixement i ha volgut compartir el premi “amb la meva família, que són els primers que van aprovar el text, i amb totes les persones que formen o han format part del Teatre Nu, la companyia on treballo des de fa més de vint anys. Amb elles i ells aprenc cada dia aquest ofici”. Borràs ha tingut un record per al Carlos, un sensesostre del seu poble que ha estat la llavor de l’obra. L’autor ha afegit que “escriure és un acte solitari, però fer teatre és, per sobre de tot, un acte col·lectiu. Gairebé tot el que he après del món del teatre ho he fet a la companyia i en companyia, i per això penso que aquest premi també és per a la gent amb qui comparteixo aquesta utopia que és fer del teatre una forma de vida”.

Víctor Borràs, que viu i té instal·lat Teatre Nu al municipi de Sant Martí de Tous, ha aprofitat l’ocasió per “reivindicar la feina de les companyies que treballem al territori fora de la capital. Companyies petites, o no tan petites, que escampen el teatre arreu i que ho fan per a tota mena de públic. Aquestes companyies no acostumen a centrar l’interès dels mitjans. Però fan, però fem, una feina ingent i imprescindible”.

En el seu parlament, el diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia Cañizares, ha recordat el compromís de la corporació amb les arts escèniques al territori i el suport a la dramatúrgia catalana a través del Premi Frederic Roda. Cañizares ha manifestat el desig que “el teatre segueixi formant part de les nostres vides i que la cultura hi sigui sempre present”.

El diputat Garcia Cañizares i Jordi Torras de l’ADB han lliurat el Premi Frederic Roda 2022 a Víctor Borràs / Diputació de Barcelona

Sobre el Premi Frederic Roda

El Premi Frederic Roda es va crear l’any 2014 en memòria de qui va ser una de les personalitats més influents en la vida teatral catalana: cofundador de l’Agrupació Dramàtica de Barcelona, sotsdirector de l’Institut del Teatre, actor, director, pedagog, dinamitzador i crític teatral. L’any 2018, la Diputació de Barcelona va donar un nou impuls a aquest certamen, que s’ha consolidat com un dels referents de l’escena catalana, amb obres premiades que s’estrenen cada temporada.

Sobre l’autor, Víctor Borràs Gasch

Víctor Borràs Gasch és llicenciat en Art Dramàtic (1999) i postgraduat en Pedagogia Teatral (2010) a l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona. Fa més de 20 anys, va crear amb Maria Hervàs Teatre Nu, un col·lectiu de professionals de l’art escènic que crea, produeix i exhibeix espectacles arreu; alhora que gestiona projectes que promouen i acosten les arts escèniques a tots els públics. A Teatre Nu ha desenvolupat tota la seva carrera professional, com a actor, productor, director i autor. Algunes de les obres més destacades són: «Kàtia» (2018), Premi Xarxa Alcover 2018; «Teatre Arrossegat de Catalunya» (2017); «Maure, el dinosaure» (2016); «Mrs. Brownie» (2015), Premi Públic Pom d’Or; «Raspall», de Pere Calders (2012), nominat als Premis Butaca com a millor espectacle familiar; «Avi Ramon» (2009); «Somnis d’Alícia» (2007) i «La Lluna d’en Joan», de Carme Solé Vendrell (2006). És autor també de «La lleugeresa i altres cançons», coescrita amb Ivan Benet; «No ens tornarem a veure» i «La dona del tercer segona», estrenada al Festival Grec 2021 i també premiada en diverses ocasions.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’Agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.