Setmanari digital i cultural

Dilluns, 30 gener 2023

Vilafranca del Penedès estrena la capitalitat de la Cultura Catalana reivindicant la singularitat de la comarca

|

Més notícies

- Publicitat -
20.02.2015 ACN
La capital de l’Alt Penedès vol ser el centre de l’activitat cultural demostrant la qualitat de les produccions fetes fora de les grans ciutats

[dropcap]V[/dropcap]ilafranca del Penedès s’ha convertit aquest dijous al vespre en Capital de la Cultura Catalana, i ho ha fet defensant la identitat pròpia del territori. L’alcalde, Pere Regull, ha considerat que exercir de capital cultural és “un repte en molts sentits”. Amb tot, ha volgut destacar que la ubicació de Vilafranca entre dues grans ciutats com Barcelona i Tarragona s’ha de considerar com una oportunitat per demostrar la “personalitat” del Penedès. Regull ha volgut destacar les “arrels pageses” i el caràcter “sobri i interclassista” de la ciutadania vilafranquina. Ha insistit, però, que la programació cultural d’aquesta capitalitat combinarà aquests trets amb la modernitat de les persones nouvingudes.
Vilafranca del Penedès agafa el relleu de Barcelona com a Capital de la Cultura Catalana. Precisament, el fet d’estar precedits per la capital del país és un dels aspectes que provocava més vertigen a l’alcalde de Vilafranca, segons ha confessat ell mateix durant la inauguració del programa d’actes. Tot i així, Pere Regull ho considera una oportunitat per donar valor a les ciutats mitjanes, i transmetre les arrels culturals, tant pel que fa a la tradició, com a les arts escèniques o plàstiques.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha explicat que Vilafranca del Penedès és un exemple dels pilars sobre els quals es construeix la cultura: “el talent de la gent i la capacitat emprenedora”, ha subratllat. Mascarell també ha volgut remarcar la importància de les tradicions i produccions culturals de les ciutats mitjanes, on considera que hi sorgeixen bona part dels continguts que després es projecten arreu del món. En aquest sentit, ha afirmat que Vilafranca és “una referència” per la cultura del país, tant a nivell patrimonial, com associatiu i creatiu.

- Publicidad -

Xavier Tudela, president de l’Organització de la Capital de la Cultura Catalana, ha encoratjat Vilafranca a desplegar el programa de més de 160 activitats, afirmant que la població comprovarà que pot “assolir amb èxit qualsevol repte col·lectiu”. Per la seva part, el President de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha dit que a Vilafranca la cultura “és representada per l’empenta de la ciutadania”, i ha assegurat que els castells en són “el símbol més universal”.

Tot i que algunes activitats ja s’han celebrat des de principis d’any, aquest dijous s’ha celebrat la inauguració oficial del programa d’actes de la capitalitat cultural. El tret de sortida l’ha donat l’estrena de l’obra ‘Vilafranca, un dinar de Festa Major’, de Jordi Casanovas. A partir d’aquí, i al llarg de tot l’any, es desplegaran activitats musicals, artístiques, històriques, esportives i, sobretot, tradicionals. La programació es tancarà al desembre, quan se celebri la Fira del Gall.

950595
El Conseller de Cultura, Ferran Mascarell, l’alcalde de Vilafranca Pere Regull i Salvador Esteve, president de la Diputació de Barcelona ahir a Vilafranca.
- Publicidad -

 

- Publicitat -