Setmanari digital i cultural

Diumenge, 3 novembre 2024

FESTES I TRADICIONS

Vilanova i Sitges donen el tret de sortida a un insòlit Carnaval sense carrosses ni festes al carrer

Els participants lamenten les limitacions per la covid: "Et bull la sang quan veus que no pots celebrar-lo com voldries"

|

“Ràbia” i “impotència” són algunes de les paraules més repetides aquesta setmana entre els participants al Carnaval de Vilanova i la Geltrú i Sitges. Qualsevol altre any, aquest Dijous Gras els dos municipis donarien el tret de sortida a una setmana marcada per la bogeria i els despropòsits, amb nombrosos actes multitudinaris al carrer i carrosses ben lluentes amb música a tot drap. La covid-19, però, ha obligat a reformular tots els actes tradicionals del Carnaval, de manera que els organitzadors han hagut de traslladar la festa al format virtual. “Hi ha gent que desitja que aquesta setmana passi ràpid perquè asseguren que els bull la sang quan veuen que no poden celebrar la festa com tots voldríem”, expliquen des de Vilanova.

Aquest Dijous Gras, a Vilanova els carrers no quedaran tenyits de blanc amb la Merengada ni a Sitges s’hi celebrarà l’arribada del Carnestoltes i la Reina del Carnaval. Els dos municipis cada any esperen l’inici dels actes tradicionals del Carnaval amb entusiasme, però aquest cop les restriccions sanitàries han dut els organitzadors a fer un programa de mínims basat en propostes a les xarxes socials i la televisió.

L’expectativa i els nervis habituals s’han convertit en una “angoixa”, assegura Josep Estrada, president de la Federació d’Associacions pel Carnaval (FAC) de Vilanova, que explica que hi ha veïns que ja han decidit anar a passar alguns dies fora de la ciutat per evitar la melancolia. “És una sensació molt impotent, perquè a Sitges les festes són un autèntic motor”, afegeix Núria Escarp, presidenta de la Comissió del Carnaval sitgetà, que percep una certa “tristor” entre els participants habituals a la festa.

Vilanova adapta els actes tradicionals, excepte les Comparses

En el cas de Vilanova, la FAC va apostar fa mesos per desplegar un programa d’actes virtual i evitar cap situació que pogués provocar grans concentracions de gent. Actes com la Merengada –una batalla de merenga al carrer- es reconverteixen aquest cop en sopars familiars on la FAC proposa fer petites empastifades i publicar-les a les xarxes socials. Un format que també s’aplicarà per a dimarts, dia de disfresses amb la festa del Vidalot.

Pel que fa a l’Arrivo de Sa Majestat Carnestoltes que sempre se celebra el divendres de Carnaval, aquest quedarà reduït a només un sermó en format audiovisual, i les entitats han de guardar les carrosses per a anys millors. També es traslladen a la televisió els Coros –una competició de cançons satíriques entre entitats-, igual que ja s’ha fet amb l’entrega de premis de La Màscara d’Or –una altra competició, però basada en vídeos enginyosos-. Finalment, l’Enterro del Dimecres de Cendra també s’oferirà a la televisió local.

“A Vilanova tothom està al carrer des de Dijous Gras fins Dimecres de Cendra. Quasi tothom descansa el mínim imprescindible, i fins i tot la gent acostuma a demanar vacances a la feina”, explica Estrada, que lamenta que “per desgracia, aquest any no podrà ser així”. “Ens hem hagut de modernitzar i toca quedar-nos a casa, esperant que l’any que ve puguem rebentar la festa”, apunta.

De tots els actes genuïnament vilanovins, però, ha quedat fora de la programació el més mediàtic de tots: les Comparses del diumenge de Carnaval. Les batalles de caramels que cada any reuneixen més de 17.000 participants i converteixen la ciutat en una enorme catifa dolça queden enguany aparcades. Tampoc està previst que soni la marxa militar ‘El Turuta’, considerada un himne de la festa. Els organitzadors consideren que qualsevol adaptació podria provocar que la gent sortís a saltar pels carrers, fet que volen evitar.

Així i tot, els darrers dies s’ha creat a les xarxes socials un moviment que proposa als vilanovins anar a votar a les eleccions del Parlament vestits de comparsers. Una iniciativa davant la qual Estrada somriu, però també fa una crida al seny: “Em sembla molt bé que la gent s’ho plantegi i potser posi ‘el Turuta’ als balcons, però demanem, si us plau, que es respectin les normes de la covid perquè l’any que ve volem celebrar un gran Carnaval”.

Sitges fa una crida a la participació des de casa

Al seu torn, Sitges pretenia fer alguns actes presencials alternats amb propostes virtuals. Un plantejament que van haver de desfer després que el Procicat advertís que les restriccions actuals de la covid no permeten cap esdeveniment de cultura popular. “Buscàvem una festa que es pogués assemblar al màxim al Carnaval que coneixem tots, malgrat no haver rues”, explica Núria Escarp, resignada per la impossibilitat de fer res presencial.

Amb el nou escenari, els organitzadors insisteixen en llançar una crida a la participació dels sitgetans des de les cases. Escarp assegura que molts veïns se senten “impotents” per no poder sortir disfressats a ballar als carrers, fet que “afecta molt emocionalment”. Amb tot, proposa donar la volta a la situació i que les famílies celebrin la festa amb els respectius grups bombolla “i cadascú pugui desprendre la disbauxa a la seva manera”.

Aquest dijous no hi haurà el tradicional Arribo del Carnestoltes als peus de l’església de la Punta i la trobada amb la Reina del Carnaval davant l’Ajuntament per prendre-li el poder a l’Alcaldia. Com a alternativa, s’oferirà en un muntatge audiovisual on uns emissaris llegiran el Predicot, el tradicional sermó on Sa Majestat passa revista al govern i el teixit associatiu del municipi.

Davant una programació que s’ha hagut de reduir forçosament, els organitzadors de la festa a Sitges s’han decantat per posar en valor la història de la festa. D’aquesta manera, han recuperat el canal televisiu local Telefot i han obert una exposició que reuneix fotografies, disfresses i elements de les carrosses de les últimes dècades. En paral·lel, s’han reunit diversos aparadors comercials amb disfresses d’anys enrere.

Escarp reconeix que hi ha força neguit per poder celebrar la festa, però se suma al discurs prudent de Vilanova: “Toca estar asseguts, a l’expectativa de com evolucioni el virus, amb el desig de tot cor de poder celebrar el Carnaval al carrer el 2022”. Preguntada per si l’any vinent tornaran les rues de la Disbauxa i l’Extermini, evita prediccions però admet que seria “fantàstic”.

Publicitat