Setmanari digital i cultural

Dijous, 29 setembre 2022

Actua Ajuda Alimenta, el projecte solidari per als treballadors del sector cultural

|

Més notícies

- Publicitat -

Actua Ajuda Alimenta és un projecte solidari que ha permès cobrir necessitats bàsiques d’alimentació per als treballadors del sector cultural i les indústries creatives durant la crisi cultural a causa de la Covid-19. Un dels caps visibles és el Sergi Cochs, amb qui hem conversat sobre aquest projecte.

D’on va néixer el projecte?
El projecte inicial va ser una iniciativa que va sorgir ara fa vint anys que era DJ’s contra la fam on fèiem festivals musicals benèfics per a la construcció de cuines de menjadors públics i activitats per a noies i nois amb risc d’exclusió social, com cursos culturals a centres socials de Barcelona, on regalàvem tot l’equip per a dur a terme els cursos. Això permetia que quan nosaltres acabàvem d’impartir els cursos, els usuaris dels centres podien seguir practicant amb tot el material necessari.

- Publicidad -

El projecte d’Actua Ajuda Alimenta va néixer a partir de la crisi de la Covid-19. Quan va començar tot vam decidir demanar una furgoneta a una empresa i vam començar a repartir aliments dels voluntaris amb el banc d’aliments. I d’aquí va sorgir la idea d’esbrinar com estava el sector cultural i si hi havia gent que estava passant gana. També vam arrencar un projecte per a buscar aquesta gent i vam descobrir que sí que hi havia gent que passava dificultats. I de la necessitat del sector cultural, va néixer Ajuda Actua Alimenta.

Actua ajuda Alimenta va dirigit a algun sector en concret o s’en pot beneficiar tothom?
En aquests moments estem centrats en el sector cultural, nosaltres hem decidit aportar el nostre granet de sorra en aquest sector. L’ajuda és molt àmplia per a tothom i ara com ara la gent ho està passant molt malament, no només la de la cultura, i intentar ajudar a tothom és impossible. Nosaltres ens dediquem a la part de la cultura per ajudar a la cultura. Després, quan aquesta situació millori una mica, nosaltres seguirem fent el que fèiem abans, que és el que ens agrada fer, que són esdeveniments culturals per ajudar altra gent en la construcció d’equipaments, per a ajudar a denunciar la situació dels immigrants o ajudar qualsevol causa que estigui en situació d’alerta i que necessiti ajuda (educació, sanitat, etc.) Però sempre des d’un vessant cultural, que és el que sabem fer.

- Publicidad -

De quina manera podem col·laborar en aquesta iniciativa?
Fent difusió de les nostres publicacions, perquè la difusió és important. També es poden fer donacions a la nostra pagina web entrant a actuaayudaalimenta.org a l’apartat de donacions fent de voluntari. Normalment necessitem voluntaris per a repartir el menjar i empaquetar les caixes del menjar, però també en necessitem per a actualitzar els nostres canals de comunicació i en l’àmbit de la producció. Qualsevol que ens vulgui ajudar ens pot escriure un correu a actua@actuaayudaalimenta.org explicant el que sap fer, i segurament pot servir per a donar un cop de mà a la causa.

Creieu que la Covid-19 ha fet visible la precarietat del sector cultural?
Sí! S’ha vist clarament la precarietat de tot el sistema capitalista què vivim, però amb la cultura ha sigut molt fort!

- Advertisement -

Hi ha un cap visible a Actua Ajuda Alimenta?
Som una associació, ara sóc jo el cap visible, però jo no sóc l’únic que treballa i que pensa en aquest projecte. Hi ha molta gent i volem que n’hi hagi molta més, som una associació que ho decidim tot entre tots.

Què més voldries remarcar d’Actua Ayuda Alimenta?
Ens agradaria remarcar o comentar que durant el confinament tothom es va bolcar en aplaudir els sanitaris, però que la gent no oblidi que quan això acabi, s’ha de recordar sempre la importància de la sanitat, la cultura i l’educació, que són coses que ens fan viure com vivim i ser persones com som. Quan s’acaben aquestes crisis tothom ho oblida fàcilment, es torna egoista i oblida que som un grup que necessita l’ajuda dels uns i els altres i amb l’individualisme que ens venen no anem enlloc, ni amb la Covid-19 ni sense.

- Publicitat -