Més de noranta grups participaran a l’Aplec Internacional de Perpinyà

9 colles sardanistes i 5 cobles seran presents a la 29ena edició de l’Aplec Internacional

Felip Vallejo

APLECINT16PORTADAPROGAdifolk, Associació per a la Difusió del Folklore, ha  presentat la llista dels grups que participaran en l’Aplec Internacional, la 29a edició del qual se celebrarà a Perpinyà el 30 i 31 de juliol. “A tot el centre històric de Perpinyà hi haurà actuacions al llarg de tot l’últim cap de setmana de juliol, serà una immersió en la cultura popular catalana”, explica Joan Gómez després de presentar la llista dels més de noranta grups que desfilaran i actuaran pels carrers de Perpinyà.

L’Aplec Internacional és un esdeveniment organitzat per Adifolk que proposa que durant un cap de setmana la cultura popular catalana desembarca a una ciutat europea. Si bé en anteriors edicions els grups que hi participaven eren uns trenta, per aquesta ocasió, i aprofitant la proximitat amb Perpinyà, la xifra s’ha triplicat. I això tindrà una repercussió molt positiva, ja que es podrà veure la riquesa no només de la cultura popular catalana, amb l’actuació de sardanistes, bèsties de foc, ball de bastons… sinó també es podran apreciar les diferències entre manifestacions.

Així comptarà amb 11 Agrupacions musicals, , 23 grups de Balls de bastons, 4 de Balls de gitanes , 4 de Bèsties de foc, 4 de Bèsties de protocol,3 de Capgrossos, la Federació de Catifaires,  5 de Cavallets, 9 Colles sardanistes, 3 de Construccions humanes, 4 de Diables, 5 esbarts, 13 colles de Gegants, 1 grup d’havaneres, Jocs Tradicionals, una colla de Trabucaires i Exposicions.

Les colles sardanistes

Amunt i Crits, Terrassa
Cireres de Ceret, Ceret
Dintre El Bosc, Manresa
Dolç Infern, Lleida
Fonts de Valldans, Ponts
Mans Amigues, Cassà de la Selva
Riallera, Vic
Sol Ixent, Vilanova de Bellpuig
Xàliga, Barcelona

LES COBLES

Volta Món, Catalunya
Sol de Banyuls, Banyuls de la Marenda
Mil·lenària, Perpinyà
Camps, Sant Joan de Vilatorrada
Cossetània, Tarragona

Colla Sardanista Xàldiga a l’Aplec de l’any passat a Torí. Font: G.S.Maig

Novetats

Enguany hi haurà l’exhibició de dues exposicions, les quals han estat votades per una consulta que Adifolk va realitzar durant el Som Cultura Popular, la Mostra del Patrimoni Immaterial a Barcelona, del 21 al 24 de gener, entre les exposicions que es van exhibir al recinte de la fabra i Coats. Així, per petició popular es traslladaran a Perpinyà l’exposició la Patum, produïda pel Museu Etnològic de Barcelona, i Les Grans Forques, de la Federació de Diables de la Ciutat de Barcelona. A més, serà la primera vegada que comptarem amb una colla de trabucaires, la Colla de Cardedeu i amb una actuació de la Moixiganga de Barcelona.