Divendres, 19 agost 2022

LLIBRES

Calella tanca la capitalitat sardanista i passa el relleu a Mollerussa

ACN

|

La capital del Pla de l’Urgell serà la quarta població que acollirà aquest gran esdeveniment sardanista a nivell nacional  

Pla general d'un dels moments de l'espectacle 'Retrats d'un Sentiment' a Calella. Imatge del 28 de febrer del 2016. (Horitzontal)
Pla general d’un dels moments de l’espectacle ‘Retrats d’un Sentiment’ a Calella
Calella ha segellat aquest diumenge la capitalitat de la sardana amb l’espectacle ‘Retrats d’un Sentiment’, a càrrec de la Cobla Marinada i la colla sardanista Violetes de Bosc, dues de les formacions més rellevants del panorama sardanístic actual. Durant l’acte, el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, ha assegurat que Calella ha superat “amb nota” la capitalitat, malgrat que ha hagut d’enfrontar-se a dos grans reptes: la mort de Josep Riera, un dels impulsors de l’Agrupació Sardanista de Calella, i al fet d’anar darrera de la capitalitat de Barcelona. Ara Mollerussa és qui pren el relleu de Calella i es convertirà en la quarta població que acollirà aquest gran esdeveniment sardanista.

L’espectacle ‘Retrats d’un sentiment’ és el repàs de 150 anys d’història de la sardana, on l’espectador coneix la realitat social i cultural del país en les diferents etapes que ha viscut. La sardana, considerada la dansa nacional catalana, ha estat un actor més de la història del país i ha evolucionat juntament amb els fets històrics i la transformació de la societat. Així mateix, l’espectacle vol reflexionar sobre el futur incert de la música per a cobla i la sardana.

La música de la badalonina Cobla Marinada, i la dansa de la històrica Colla Violetes del Bosc –reconeguda amb la Creu de Sant Jordi el 1997- han acompanyat la interpretació de l’actor Marc Pujol d’un text escrit per a l’ocasió pel dramaturg Màrius Moreno.

L'actor Marc Pujol durant l'espectacle 'Retrats d'un Sentiment' a Calella. Imatge del 28 de febrer del 2016. (Horitzontal)
L’actor Marc Pujol durant l’espectacle ‘Retrats d’un Sentiment’

Abans de l’espectacle principal, s’han interpretat tres sardanes dedicades a Calella dels autors Jordi Feliu (Ciutat de Calella, 2015), Jaume Castellar (Dansaires calellencs, 1987) i Joaquim Sobirà (La Font de la Guineu, 1923), tots tres fills d’aquesta població. A més, també s’ha interpretat una sardana dedicada a Mollerussa, la ciutat que acollirà la capitalitat aquest 2016.

L’acte també ha tingut un especial record cap al recentment desaparegut Ramon Noguera, director de la Polifònica de Puig-Reig durant 46 anys.

“Un repte i un orgull”

Durant els parlaments, el president de la Confederació Sardanista, Joaquim Rucabado, ha assegurat que Calella ha superat “amb nota” els dos reptes als quals s’ha hagut d’enfrontar durant la capitalitat: la mort de Josep Riera, impulsor de l’Agrupació Sardanista de Calella, i anar darrera de la capitalitat de Barcelona.

De la seva banda, el president de l’Agrupació Sardanista de Calella, Ramon Pedemonte, s’ha mostrat satisfet de la tasca realitzada per Calella durant el càrrec i de la participació que han tingut tots els actes que s’han organitzat durant aquest temps. “Per nosaltres ha estat un gran repte perquè anàvem darrera de Barcelona, la capital del país, que va fer molts actes grans”.

Pedemonte creu que, per a la ciutat, ostentar el càrrec ha estat “un orgull” i ha recordat la llarga tradició sardanista de Calella. “Hem assolit una categoria que ha fet que tothom coneix Calella per la sardana”, ha assegurat.

Calella té una llarga tradició sardanista. Una mostra és la creació, fa 89 anys, de l’Aplec de Calella, més conegut com ‘l’Aplec Pairal de Catalunya’, un dels més emblemàtics del país; i dels 65 anys d’història de l’Agrupació Sardanista de Calella.

Difondre el prestigi de la sardana

La capital de la sardana té com a objectiu contribuir a ampliar la difusió, el conreu i el prestigi social de la sardana, incrementar la seva cohesió en l’àmbit cultural dels territori, i projectar el municipi designat com a capital de la sardana.

Tota capital de la sardana acull grans esdeveniments que suposen una important mobilització dins del col·lectiu sardanista, com l’acte de proclamació oficial, un concurs del Campionat de Catalunya, la festa de cloenda de campionats de Catalunya de colles sardanistes, la cerimònia de lliuraments dels prems de la Capital de la Sardana o la cloenda.

Els Castellers de l’Alt Maresme van participar aixecant dos pilars simultanis (Foto: facebook.com)
Publicitat